Turvallinen lumenpudotus – ota nämä asiat huomioon ennen katolle kiipeämistä!

Turvallinen lumenpudotus - Ota nämä asiat huomioon ennen katolle kiipeämistä

Turvallinen lumenpudotus syntyy ennakkovalmisteluista, oikeista välineistä sekä ammattitaidosta. Kiinteistönomistaja on aina vastuussa katon lumitilanteen seurannasta ja lumen aiheuttamista vahingoista. Katolla työskentelyyn kuitenkin liittyy aina turvallisuusriski ja suositus on, että katolla tapahtuvan työn hoitaisi ammattilainen. Jos kuitenkin aiot hoitaa lumenpudotuksen itse ja katolle on tarve kiivetä, keräsimme tähän blogitekstiin asiat,  jotka kannattaa ottaa huomioon, jotta lumenpudotus hoituisi turvallisesti:

  • Konsultoi ammattilaista
  • Ennakkovalmistelut
  • Putoamissuojaus
  • Oikeat työvälineet
  • Varautuminen vahingonvaralta

Lumenpudotuksen ennakkovalmistelut

Hyvillä ennakkovalmisteluilla vältetään vaaratilanteita jo ennen katolle kiipeämistä. Suosittelemme aina pyytämään apua ammattilaiselta. Tee ennen lumenpudotusta ainakin seuraavat valmistelut.

1. Luvanvaraisuuden selvittäminen

Ennen lumenpudotusta on hyvä varmistaa, että onko työ luvanvaraista. Omalle kotipihalle lupaa ei tarvita. Mikäli kyseessä on esimerkiksi tienvarressa oleva kiinteistö ja lumi pudotetaan jalkakäytävälle, voidaan tarvita liikennejärjestelylupa, jos työ vaatii jalankulkuliikenteen ohjaamista kiertoreitille tai ajoradan kaistojen sulkemista.. Jyväskylän alueella luvan hakemisesta voit lukea kaupungin sivuilla tästä.

2. Tiedottaminen

Lumenpudotuksesta kannattaa aina tiedottaa kiinteistön asukkaita ja kertoa milloin lumenpudotus tapahtuu, että taloyhtiön piha-alue ei ole täynnä liikettä, kun lumia pudotetaan.

3. Katon laadun ja kiinnityspisteiden selvittäminen

Ennen katolle kiipeämistä täytyy tietää esimerkiksi katon materiaali ja missä katolla tukevia kiinnityspisteitä putoamissuojausta varten. Näistä täytyy olla myös tietoinen, mikäli tilaat työn ammattilaiselta, sillä myös ammattilaisen on nämä tiedettävä. 

Myös reittikatolle on hyvä selvittää. Muista kuitenkin, että tikapuut voivat olla reitti katolle, mutta lumenpudotusta ei pidä koskaan tehdä tikapuilta!

4. Lumenpudotusalueen merkintä

Lumenpudotusalue on aina hyvä merkitä erikseen, myös omalla pihalla. Alueen voi rajata esimerkiksi selkeästi lippusiimalla. Näin varmistetaan, ettei rajatulle alueelle liikuta lumenpudotuksen aikana.

Turvallinen lumenpudotus on asennekysymys

Putoamissuojauksesta huolehtiminen

Katolle ei pidä koskaan nousta ilman asianmukaista putoamissuojausta. Laadukkaat putoamissuojaukset estävät vakavia tapaturmia ja pelastavat henkiä. Hyvään putoamissuojaukseen kuuluvat vähintään turvavaljaat, jotka saa ankkuroitua varmaan kiinnityspisteeseen. Esimerkiksi K-Raudan valikoimasta löytyy laadukkaita putoamissuojaustuotteita.

Tämän lisäksi suositellaan myös kypärää ja suojalaseja. 

Oikeiden työvälineiden valinta

Oikeilla työvälineillä lumenpudotus sujuu turvallisemmin. Lumenpudottimilla yltää paremmin hankaliinkin paikkoihin, jolloin ei ole tarve kurotella tai liikkua reunojen lähellä. Oikeilla välineillä välttää myös tekemästä vahinkoa itse kiinteistölle. Muista, että lunta kannattaa jättää n. 5cm kerros, jolloin ei tee vahinkoa katolle.

Varautuminen vahingon varalle

Kannattaa aina myös miettiä etukäteen, miten toimia, mikäli vahinko tai tapaturma sattuisi. Lähtökohtaisesti katolle ei kannata kiivetä yksin, vaan pitää aina kaveri mukana. Lisäksi kannattaa ilmoittaa jollekin lähiomaiselle, milloin on katolle kiipeämässä ja koska työn pitäisi olla tehty. 

Vähintään puhelin on syytä pitää taskussa, jotta pystyy tarvittaessa soittamaan apua.

 

Turvallinen lumenpudotus on asennekysymys

Suurinosa vaaratilanteista lumenpudotuksissa olisi vältettävissä asenteen muutoksella turvallisuutta kohtaan. Kun tekee työn turvallisuuden ehdoilla, on lumenpudotus myös mahdollista hoitaa itse.

Suosittelemme kuitenkin aina luottamaan ammattilaiseen. Ammattilaisella on tarvittava koulutus, kokemus ja oikeat työvälineet, jotta lumenpudotus suoritetaan turvallisesti ja ilman vaaratilanteita. 

Me olemme täällä auttamassa sinua talven lumihaasteiden kanssa, joten ole rohkeasti yhteydessä myös lumenpudotuksen tarpeen arvioinnin suhteen. Me autamme sinua mielellämme. Voit lukea lumenpudotuspalvelustamme tarkemmin tästä.

Severi Ikäheimo

Toimitusjohtaja ja lumitöiden asiantuntija

Voit soittaa minulle suoraan numeroon 04578357318

Lähteet:

Työsuojelu.fi 3/2018 ”Lumenpudotus tulee tehdä oikein”

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *