Milloin lumenpudotus katolta on ajankohtaista? - Lue milloin lumet kannattaa pudottaa.

Milloin lumenpudotus kannattaa tehdä. Milloin lumet kannattaa pudottaa katolta. Lunta katolla.

Suomen talvi tuo mukanaan kauniita lumipeitteitä. Lumi saattaa myös herättää huolenaiheita. Monille tulee katolla kasvavaa lumipeitettä katsoessa mieleen kysymys: ”Milloin lumenpudotus kannattaa tehdä?” Katolta pudotettavan lumen kanssa on aina oltava varovainen. Tässä blogissa saat vastauksen sekä hyödyllisiä neuvoja, jotta tiedät, milloin lumen pudottaminen kannattaa.

Kuinka paljon lunta katto kestää?

Alkuun on todettava, että esimerkiksi omakotitaloasujien ei kannata huolehtia, että kestääkö katto lunta. Kattorakenteet on suunniteltu rakentamismääräysten mukaan varmuuskertoimilla, mikä varmistaa sen, että katto kyllä kestää. Niissä on siis otettu ennakkoon huomioon alueelliset lumikuormat, eli niin sanottu peruslumikuorma. Peruslumikuorma vastaa sellaista tasakatolla olevan lumimäärää, joka tilastojen mukaan esiintyy kerran 30 vuodessa. Laskennallinen peruslumikuorma vaihtelee Etelä-Suomen 180 kilogrammasta neliömetriä kohden Pohjois-Suomen 240 kilogrammaan neliöltä.

Omakotitalojen, rivitalojen ja muiden asuinkiinteistöjen suhteen katolta hallitsemattomasti putoava lumi on suurempi riski, kuin lumen paino katolla. Pienikin määrä yllättävästi putoavaa lunta voi auheuttaa henkilö- tai kiinteistövahinkoja, jos lumen seassa on esimerkiksi jäätä.

Isojen hallien ja maneesien on oltava lumikuorman ja lumenpudotuksen suhteen tarkempia. Laajojen kattojen kantokyky saattaa tulla vastaan jo 100 kilogramman painosta neliömetrillä. Viime vuosina onkin jouduttu lukemaan uutisia, joissa halleja ja maneeseja on romahtanut lumikuorman vuoksi.

 

Oikea aikaisella lumenpudotuksella voidaan siis kuitenkin ennaltaehkäistä ettei kukaan loukkaannu lumien pudotessa hallitsemattomasti. Lumet kannattaa pudottaa hallitusti sopivaan aikaan, ennen kuin vahinkoja sattuu. 

Milloin lumenpudotus. Lumenpudotus kannattaa tehdä ennen kuin lunta on katolla liikaa. Lumenpudotus kannattaa jättää ammattilaiselle.

Milloin lumenpudotus kannattaa tehdä?

Liiallinen lumikuorma katoilla voi aiheuttaa vahinkoja kattorakenteille ja vaarantaa ihmisten sekä omaisuuden turvallisuuden. Siksi on tärkeää poistaa liika lumi katolta ennen mahdollisten vaurioiden syntymistä.

Seuraavissa tapauksissa lumenpudotus on ajankohtaista:

  • Kun katolla on paljon lunta: Kun lumen määrä katolla alkaa olla noin puoli metriä, kannattaa lumen määrää keventää. 
  • Kun lumiesteet eivät ole kunnossa: Jos lumiesteet eivät ole kunnossa, saattaa lumi tulla hallitsemattomasti alas katolta. Tällöin on riski henkilövahingoille ja kiinteistö saattaa vaurioitua.
  • Kun räystäisiin muodostuu jäätä ja jääpuikkoja: Jos räystäisiin on muodostunut jäätä, ovat katon lämpövuodot sulattaneet lunta (tämä ei kuitenkaan tarkoita, että katossa olisi välttämättä vikaa). Vesi on sitten jäätynyt uudestaan räystäisiin. Tämä alkaa kerryttää katolla jääpatoa, joka voi pahimmassa tapauksessa vaurioittaa kattoa ja aiheuttaa sen, että se alkaa vuotaa.
  • Kun kelit muuttuvat lämpimiksi ja katolla on lunta: Kostea lumi painaa kuivaa huomattavasti enemmän, koska se on tiheämpää. Painava lumi aiheuttaa rakenteille, kuten räystäille, helpommin vaurioita. Märkä lumi tulee myös herkemmin hallitsemattomasti alas katolta. Tämän takia lumet kannattaa pudottaa katolta hyvissä ajoin ennen kelien lämpenemistä.

Milloin kannattaa jättää lumenpudotus ammattilaiselle?

Lyhyt vastaus on, että aina. On hyvä muistaa, että lumenpudotus on vaarallista työtä. Lumia pudottaessa käy paljon henkilövahinkoja, koska katolle kiivetään ilman riittävää putoamissuojausta eikä työhön ole turvallisia välineitä. Katolle ei kannata missään nimessä kiivetä ilman esimerkiksi turvavaljaita. Siksi lumenpoistoon kannattaa palkata ammattilainen. 

Ammattilainen olisi hyvä ottaa mukaan jo arvioimaankin lumenpudotukset tarvetta. Ammattilainen osaa arvioida tilanteen sekä turvalliset lumenpudotuspaikat, että katolta putoavan lumen alle ei jää mitään kriittistä.

Ammattilaisilla on myös voimassa työhön sopivat vakuutukset, mikäli katolta putoava lumi aiheuttaisi vahinkoa kiinteistölle.

 

Mikäli pudotat lumet kuitenkin itse, muista suojata oma turvallisuutesi asianmukaisilla turvavaljailla. Lunta ei myöskään kannata poistaa kokonaan, vaan jättää n. 5 sentin kerros. Tällöin varmistetaan, että katon pintaa ei vaurioiteta lunta pudottaessa.

Lumenpudotuksen hinta

Lumenpudotuksen hintaan vaikuttaa katon koko sekä kaltevuus. Hinta muodostuu aina siis tapauskohtaisesti. Tasaisella ja loivalla katolla työskentely käy vaivattomasti. Jos katon kaltevuus on kovin jyrkkä, vaikeuttaa se turvallista työnsuorittamista ja vaikuttaa täten myös hintaan. Lisäksi hintaan vaikuttaa lumen määrä. Jos lunta on katolla paljon, on sen pudottaminen työläämpää. 

Lumityöt, kuten lumenpudotus, kuuluu kotitalousvähennyksen piiriin kuluttajilla. Sinun on siis mahdollista saada jopa 60 % vähennystä verotuksessa lumenpudotuksesta. Tällöin lumenpudotuksen hinta esimerkiksi 100 euron työstä on vähennyksen jälkeen enää 40 euroa. Muista siis hyödyntää kotitalousvähennys!

Voit tutustua Lumenpudotus Jyväskylän kilpailukykyiseen hinnastoon alta.

Lumenpudotus Jyväskylän henkilöstöllä on vankka kokemus lumenpudotukseen erilaisilta katoilta. Pyydä tarjous turvallisesta lumenpudotuksesta sinun katoltasi alta!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *